Novica  

02.12.19

Publikacija Odprto o sodobni arhitekturi

 

 

V okviru 35. slovenskega knjižnega sejma je v petek, 29. novembra 2019, potekala predstavitev publikacije Odprto - dialogi v sodobni arhitekturi. Knjiga raziskuje odnose med arhitekturo in ljudmi, ki jo uporabljajo, ter s vsebino kritično prepleta različne perspektive in poglede na prostor, ki tvorijo vezi arhitekturnih misli.

 

Kako se razumeta arhitektura in sodobni čas? Kot vemo, postajajo stavbe vedno bolj zaprte in nedostopne, saj jih lahko gledamo le od zunaj. Hkrati pa je arhitektura vedno bolj prisotna v obliki fotografij v revijah in na spletnih straneh, pri čemer večine objektov ne moremo izkusiti v živo. Kako torej razmišljati o arhitekturi, da bi lahko bile izkušnje odprte za prihodnost?

 

Publikacija ODPRTO – dialogi v sodobni arhitekturi obravnava fenomen festivala Odprte hiše Slovenije in preizprašuje njegov pomen za slovenski prostor v sodobnem času.

 

Osrednja tema publikacije je kritični premislek o sodobni slovenski arhitekturi in odpiranju prostora za vključevanje različnih perspektiv. Dialog med tistimi, ki arhitekturni prostor uporabljajo, in tistimi, ki ga oblikujejo, je nenazadnje ključnega pomena.

 

Vodilna misel, ki jo publikacija zasleduje, je namreč vprašanje, na kakšen način se soočati z grajenim, da bi lahko oblikovali misel o sodobni arhitekturi in jo razumeli kot odpiranje možnosti za človeški način prebivanja. Da bi bilo to mogoče, je ključnega pomena omogočati dostop do arhitekture, saj brez uporabnikov arhitekturne izkušnje preprosto ni.

 

Knjiga Odprto - dialogi v sodobni arhitekturi je nastala v sodelovanju med Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani in festivalom Odprte hiše Slovenije. Publikacijo sta finančno podprli in založili Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter Afront, zavod za prostorsko inovativnost, v sozaložništvu z Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. 

 

 

 

 Več

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________

Odprte hiše Slovenije (OHS) promovirajo kakovostno slovensko arhitekturo in izobražujejo o vrednotah dobro oblikovanega prostora. Vsako leto organizirajo največji arhitekturno nepremičninski festival v živo, kjer lahko brezplačno doživite kakovostno arhitekturo in prostorske ureditve. OHS je del mednarodne mreže  Open House Worldwide, ki povezuje podobne organizacije iz celega sveta.

Več informacij o OHS najdete na spletni strani:  http://www.odprtehiseslovenije.org