Novica  

09.01.20

Inženirka leta 2019 je Aida Kamišalić Latifić: »Znanja ti ne more vzeti nihče.«

 

 

Na včerajšnji večerni slavnostni razglasitvi v Cankarjevem domu v Ljubljani, so naziv Inženirka leta 2019 podelili dr. Aidi Kamišalić Latifić. Doktorica in soizumiteljica patenta, se kot raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ukvarja predvsem s tehnologijo veriženja blokov. Kipec ji je na dogodku izročila lanska, prva slovenska inženirka leta Dora Domajnko.

 

Izborna žirija Inženirke leta 2019 Aidino življenjsko zgodbo prepoznava kot navdih mladim, da sledijo svojim inženirskim sanjam – četudi so razmere, v katerih sanjarijo, zahtevne.  Aida je namreč zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost,  če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase. Mlado Aido je v 90. letih iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo namreč pregnala vojna. Misel: »Lahko ti vzamejo vse, razen znanja,« je postala njeno temeljno vodilo. Pridobivanje znanja jo je vodilo od begunskega centra in šole preko Prve mariborske gimnazije do Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru. V akademskem okolju je kasneje našla tudi svoj poklicni dom.

 

Med letošnje nominiranke so bile uvrščene: Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru; Ana Robnik, svetovalka za telekomunikacije in skrbnica raziskovalnih projektov v podjetju Iskratel; Barbara Bukvič, pooblaščena inženirka v podjetju IBE in članica IZS; Eneja Osterman, projektna vodja na področju energetskih rešitev v podjetju Interenergo; Kaja Zupančič, avtomatičarka v službi vzdrževanja tovarne v družbi Revoz; Katja Popović, razvojna inženirka v podjetju Gorenje Orodjarna; Mia Lesjak, tehnologinja v oddelku brizganja plastike v podjetju BSH Hišni aparati; Nika Mlinarič, letalska inženirka v podjetju AFormX; Nina Lah, vodja laboratorija za analizo delcev v družbi Lek; Vildana Sulić Kenk, vodja razvojne skupine v podjetju Fotona.

 

Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. V Evropi je namreč na študijskih področjih STEM (ang.  Science, technology, engineering, and mathematics) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med pomembnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Cilj izbora Inženirka leta je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku. Prva slovenska inženirka leta je lani postala Dora Domajnko.

 

 

 

Več o izboru:  http://inzenirka-leta.si/  

 

 

 

 

 

Foto: Andrej Križ