Novica  

14.10.08

Generalna skupščina ECEC

 

Letošnjo jesen se je v Hamburgu odvijala že peta Generalna skupščina evropske zveze inženirskih zbornic (ECEC), katere ustanovna članica je tudi Inženirska zbornica Slovenije (IZS). Dogodek je potekal 2. in 3. oktobra 2008, pri čemer je bil prvi dan sestanek predsedstva ECEC, katerega član je v funkciji zakladnika tudi predsednik IZS, mag. Črtomir Remec. Zasedanja generalne skupščine se je udeležila tudi delegacija Inženirske zbornice Slovenije. Predsedniku Remcu so se pridružili še Borut Zule iz Matične sekcije inženirjev tehnologov in drugih inženirjev, Andrej Povšič, predsednik UO Matične sekcije strojnih inženirjev in Matjaž Grilc, predsednik UO Matične sekcije geodetov. Petek, 3. oktobra 2008, je bil namenjen celodnevnemu plenarnemu zasedanju, na katerem so sistematično pregledali opravljeno delo med dvema generalnima skupščinama.

 

Slika 1: Delovno predsedstvo na plenarnem zasedanju

 

Tokratno zasedanje pa je imelo poleg »običajnih« tematik in predstavitve projektov še prav poseben pomen. Predstavljeno in sprejeto je bilo končno besedilo KODEKSA POKLICNE ETIKE EVROPSKEGA POOOBLAŠČENEGA INŽENIRJA oz. Code of Conduct for European Chartered Engineers. Predlog teksta so predhodno sooblikovale in potrdile nacionalne inženirske zbornice. IZS ga je potrdila na avgustovski seji Upravnega odbora zbornice. Objavljen je že na spletni strani IZS www.izs.si/index.php?id=761, prav tako pa bo objavljen tudi glasilu Novo v IZS.

 

Drugo pomembno dejstvo, ki se je zgodilo na tej generalni skupščini, pa je sprejem nove, trinajste članice ECEC. V članstvo je bila namreč sprejeta Grčija, katere Tehnična zbornica šteje kar 100.000 članov. Proces širitve evropske zveze inženirskih zbornic se s tem nadaljuje. Na tej generalni skupščini so bili kot opazovalci prisotni tudi gosti iz Španije in Irske.

 

Slika 2: Delegati nacionalnih inženirskih zbornic

 

Da je bila tokratna generalna skupščina prav v Hamburgu, je povezano z dejstvom, da podpredsednik ECEC, Karl Heinrich Schwinn, do nedavnega tudi predsednik nemške inženirske zbornice, živi in ustvarja v Hamburgu. Želel nam je na neformalnem delu srečanja, predstaviti največji evropski urbanistični projekt razvoja mestnega središča, ki ga mesto Hamburg razvija na prostoru opuščenega pristanišča in so ga poimenovali Hafencity. Za kolege inženirje, ki vsi delujemo na področju graditve, je bila to izredno dragocena izkušnja in lep zaključek letnega zasedanja generalne skupščine ECEC.

 

 

Slika 3: Hafencity – prikaz razvoja novega mestnega središča Hamburga