Izpostavljena novica  

02.04.19

VABLJENI NA OTVORITEV RAZSTAVE 8.4.2019

 

 

Gradbeništvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo. V letošnjem letu pa praznuje dve pomembni obletnici – stoletnico Ljubljanske inženirske zbornice, predhodnice Inženirske zbornice Slovenije, in stoletnico Tehnične fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Ob tej priložnosti se bodo inženirji ponosno ozrli na pretekle dosežke in hkrati v sodelovanju s tujimi strokovnjaki poiskali rešitve za izzive, ki nas čakajo v naslednjih desetletjih. Ob 100. obletnici Ljubljanske inženirske zbornice, bo v času trajanja Svetovnega gradbenega foruma postavljena tudi priložnostna razstava 100 let inženirske zbornice, ki jo bomo odprli v ponedeljek, 8. aprila, ob 18. uri v 2. preddverju Cankarjevega doma.

 

Ob prvem Svetovnem gradbenem forumu sta omenjeni obletnici pomembna temeljna kamna slovenske državnosti. Avstro-ogrski zakon o inženirskih zbornicah je bil sprejet že leta 1913, vendar je bila zaradi nesoglasij glede zastopanosti Slovencev v Tržaški inženirski zbornici in zaradi začetka prve svetovne vojne Ljubljanska inženirska zbornica ustanovljena šele leta 1919. Velika gospodarska kriza in druga svetovna vojna sta nato več odličnih slovenskih inženirjev razselili na različne konce sveta, kjer so nekateri dosegli zavidljive uspehe, in razstava v preddverju Cankarjevega doma govori tudi o njih.

 

 

Vljudno vabljeni!

 

 

 Arhiv »